Mutfak, başta ev hanımları olmak üzere, birçoğumuzun evde gün içerisinde en çok vakit geçirdiği yerdir. Keyifli aile kahvaltıları, beraber hazırlanan yemekler, uzun çay-kahve sohbetleri… Mutfak, bir evi ‘yuva’ yapan mekanların başında gelir. Biz profesyoneller içinse başa çıkması en zor mekanlardan biridir. Mutfak tasarımında malzeme seçimi, aksesuar, aydınlatma, depolama detayları gibi sayısız değişken bulunmakta ve son kullanıcı için yeni bir mutfak sahibi olmak birçok soruyu beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda bizlere en çok danışılan başlıklardan biri olan ‘mutfak tezgahı için malzeme seçimi’ konusunu detaylıca ele alacağız. Hazırsanız başlayalım?


Mutfak tezgahı için malzeme seçimi yapılırken birçok farklı değişken bulunmaktadır. Bunlar başlıca fiyat, işçilik maliyeti, bakım ve kullanım ömrü, malzemenin fiziksel ve kimyasal özellikleri, estetik kaygılar olarak sıralanabilir. Mutfak tipi, mutfağın üretim hacmi gibi birçok başka değişken de bunlara eşlik etmektedir. Burada kullanıcının mutfak ve mutfak tezgahı ile ilgili beklentilerini tespit etmesi malzeme seçiminde büyük önem arz etmektedir. Takiben, küçük bir araştırma ile, işte hayalinizdeki mutfak tezgahına sahip oldunuz! Evet, kabul ediyorum burada yazıldığı kadar basit olmayabilir bu süreç. Ancak, sanıldığı kadar zor da değil. Gelin mutfak tezgahları için kullanılan malzemeleri beraberce inceleyelim.
Mermer Tezgahlar


Mermer özellikle son yıllarda mutfak tezgahlarında kullanımı tekrar yaygınlaşmış bir malzemedir. Yüksek ısı ve darbeye karşı dayanımlıdır. Doğal bir malzemedir. Mekana zarif bir doku katmaktadır. Bununla beraber gözenekli yapısı dolayısıyla dikkatle kullanılması gereken bir malzemedir. Lekelenmeye meyillidir. Dikkatle kullanıldığı ve bakımının düzenli yapıldığı durumlarda ömürlük kullanım vadetmektedir. Düzenli zımpara ve cilalama işlemlerinden geçmesi gerektiğinden kullanımı uzun vadede maliyetlidir.
Granit Tezgahlar


Granit tezgahlar dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Isıya ve çizilmeye karşı dayanımlıdır. Mermer tezgahlara göre daha yüksek maliyetlidir. Işıltısını koruması adına belli aralıklarla bakımının yapılması önem arz etmektedir. Ağır bir malzeme olması sebebiyle taşıma ve kurulumu meşakkatlidir.
Kuvars Tezgahlar


Kuvars doğal oldukça dayanıklı bir mineraldir. Tezgah malzemesi olarak kullanımında küçük oranda sentetik katkı malzemeleri barındırır. Bu malzemeler (reçine) sayesinde gözeneksiz bir yapıya sahiptir. Bu da tezgah yüzeyinde lekelenmenin önüne geçer. Kuvars tezgahlar büyük ölçüde doğal, dayanıklı ve bakımı kolay bir malzeme olması sebebiyle mutfak tezgahı denildiğinde akla ilk gelen malzemelerden biridir.
Masif Tezgahlar


Son yıllarda iç mekanlarda İskandinav stilinin çokça tercih edilmesi ile masif tezgah kullanımı da yaygınlaşmıştır. Mekana doğal ve zahmetsiz bir sıcaklık hissi katar. Sağlam ve kullanışlıdır. Isı ve kimyasaldan etkilenir, dikkatle kullanılmalıdır. Ufak çizik ve lekelenmeler zımpara işlemi ile giderilebilir. Düzenli bakımı yapıldığı takdirde uzun ömürlü ve zamansız bir malzemedir.
Laminat Tezgahlar


Sıkıştırılmış (preslenmiş) ahşabın reçine ile kaplanması ile elde edilir. Geniş renk ve desen seçeneği sunar ve uygun fiyatlıdır. Temizliği kolaydır. Yüksek ısıya, darbeye ve kimyasala karşı dayanıksızdır. Ekonomik olması sebebiyle yaygın olarak kullanılır.
Akrilik (Corian) Tezgahlar


Akrilik tezgahlar, yaygın kullanımı ile corian tezgahlar, akrilik reçinelerin çeşitli mineral ve renklendiriciler ile karışımıyla elde edilir. Uzun ömürlüdür. Kolayca şekillendirilebilir. Mutfak tezgahında eksiz bir görünüm hedefleniyorsa tercihinizi akrilikten yana kullanmanız uygun olacaktır. Mutfağın ölçülerine birebir uyum gösterecek şekilde kalıplanır. Bu yönü itibariyle maliyeti yüksektir. Geniş renk ve desen seçeneği sunar.
Dekton Tezgahlar


Dekton tezgahlar, birden fazla malzemenin yüksek ısı ve basınç altında sıkıştırılması ile elde edilir. Kompozittir. Düşük et kalınlığı vadeder; ince ve hafiftir. Yüksek ısı, darbe ve kimyasala karşı dayanımlıdır. Mermer, granit tezgahlara göre daha uygun fiyatlıdır. Geniş renk ve desen seçeneği sunar.
Mermerit (Suni Mermer) Tezgah


Mermer tozunun belli polyester malzemeler ile karıştırılıp kalıplanması ile oluşur. Mermer tezgahların aksine lekelenmeye karşı dayanıklı ve gözeneksiz yapıdadır. Ayrıca mermer tezgahlara kıyasla çok daha fazla renk ve desen seçeneği sunar. Mermerit tezgahlarda yapıştırma ve ek yeri bulunmaz. Kişiye ve mekana özel imal edilir. Uzun ömürlüdür.
Sabuntaşı Tezgahlar


Evlerde kullanımı yaygın olmamakla birlikte özellikle kimya laboratuvarlarında sıklıkla karşılaştığımız bir malzemedir. Zamansız bir malzemedir; hem modern hem geleneksel mutfaklara uyum sağlar. Estetik görünümünün bedeli olarak sürekli bakım gerektirir ve onarım maliyetleri yüksektir. Bunun yanında çatlamaya karşı dayanımlıdır.
Beton Tezgahlar


Beton tezgahlar, özellikle endüstriyel stilin hakim olduğu mutfaklarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Hazır bloklar halinde (pre-cast) veyahut yerinde kalıplanarak uygulanır. Belli aralıklarla, insan sağlığını tehdit etmeyecek, özel yüzey koruyucu uygulaması gerektirir. Daha uzun kullanım ömrü için güneş ışığı, kimyasal ve yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır.
Cam Tezgahlar


Cam tezgahlar sanılanın aksine oldukça dayanıklıdır. Yüksek sıcaklıklarda fırınlanırlar. İstenilen renk ve dokuda üretilebilir. Buna karşılık birçok mutfak tezgah malzemesine göre uygun fiyatlıdır. Tezgah yüzeyinde lekeli görünümün önüne geçmek adına gün içerisinde sıkça temizlenmesi gerekir. Tezgah yüzeyinde kırık, çatlak olması halinde tamiri yapılamaz.
Çelik Tezgahlar


Çelik tezgahlar genellikle endüstriyel mutfaklarda kullanılır. Bununla birlikte ev tipi mutfaklarda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Yüzeyde parmak izi vs. gibi lekelerin önüne geçmek adına sıklıkla temizlenmesi gerekmektedir. Temizliği zahmetsizdir. Yüksek ısı, nem ve kimyasala karşı yüksek dirençlidir. Uzun ömürlü bir malzemedir.
Pirinç Tezgahlar


Pirinç tezgah kullanımında genellikle estetik kaygılar ön plandadır. Temizliği ve bakımı diğer malzemelere kıyasla zahmetlidir. Özel bakım gerektirir. Aşınmalara karşı dirençli ve düşük maliyetlidir. Mutfak tezgahı için sık kullanılan bir malzeme değildir.
DİĞER YAZIMIZI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
- İÇ MİMARLIK FİYATLARI NE KADAR?
- MUTFAK TEZGAHINIZ İÇİN MALZEME SEÇİMİ
- 6 YAYGIN DEKORASYON HATASI
- EVİNİZDE KAVİSLİ MOBİLYALARLA TASARIM
- JAPANDİ İÇ TASARIM REHBERİ
-
BANYO TASARIMI
₺5.500,00ADET -
Basic
₺2.700,00ADET -
Danışmanlık
₺350,00 -
Dış Mekan Görselleştirme Hizmeti
₺8.000,00ADET -
Duvar Tasarımı
₺1.300,00ADET -
Klinik Tasarım
₺21.400,00ADET -
Ofis Tasarım
₺8.000,00ADET -
Premium
₺5.500,00ADET -
Standart
₺3.500,00ADET