Dünyada İç Mimarlık

RENKLERİN AHENGİ İRAN İÇ MİMARİSİ

Beyaz duvarlar, dekoratif tavan ve avizelerle zarif oda, bir iç mimarın uzmanlığının özünü kusursuz bir şekilde harmanlıyor. Ahşap mobilyalar, çizgili kanepeler, desenli bir halı ve tasarımcı bir villayı anımsatan bu sofistike alana ışık davet eden büyük pencerelerle süslenmiş.

İç mekan kurgusunda birbirinden canlı renkler ve geleneksel dokunuşlar olan İran iç mimarisine misafir olalım.

ÇÖL RENKLERİ

İran tarzı bir ev doğal malzemeler ile bezenmiştir. Doğallığın verdiği sıcaklıkla doymuş bir ambians hissederiz. Bu da bizlere keyifli ve huzurlu mekanlar sunar. Doğadan ve doğal malzemelerden esinlenen iç mekanda çöl renklerini görürüz. Dolayısıyla temel renkler pastel tonlardır. Çölde bulunan doğal tonlar: pişmiş toprak, bej, siyah ve fildişi gibi renklerdir. İç mekanda da bunu kahverengi alt tonu olarak rastlarız. Mobilyada duvar renginde veya dekoratif ögelerde yoğunlukta olan bu renkler mekanın %60’ına aittir.

İç mimarın zarafetiyle tasarlanmış, kemerli tavanlar, iki yatak ve desenli bir halının üzerinde merkezi yuvarlak bir masa bulunan geleneksel bir oda. Dekoratif oyuklar, lüks bir villayı anımsatan uyumlu bir simetri yaratıyor.
KAYNAK
İki tek kişilik yatak, mavi panelli duvarlar, kemerli pencereler, çizgili bir halı ve sarkıt bir fener bulunan oda, bir iç mimarın özenle hazırladığı villa tasarımının özünü yansıtıyor.
KAYNAK

VURGU RENKLER

Çöl renklerini destekleyen ve mekanda kontrastlığı oluşturan yardımcı renkler ise mavi ve yeşildir. Vurgular ve özelleştirilmiş yüzeyler için bu renkler tercih edilir. Bazen ise dekoratif ögelerin işlmelerinde bu renklere rastlarız. Mavinin ve yeşilin canlılığı mekandaki pastelliği kırmış olur.

Beyaz duvarlar, dekoratif tavan ve avizelerle zarif oda, bir iç mimarın uzmanlığının özünü kusursuz bir şekilde harmanlıyor. Ahşap mobilyalar, çizgili kanepeler, desenli bir halı ve tasarımcı bir villayı anımsatan bu sofistike alana ışık davet eden büyük pencerelerle süslenmiş.

FLORAL ESİNTİLER

Diğer önemli iç mekan elemanı ise yine doğa esintili çiçeklerdir. Çiçekler, oryantal iç mekanın karakteristik bir motifidir. Çiçekler her zaman şehvetli, sofistike ve zengin göründüğünden, nerede gösterildikleri (kumaş, halı, ahşap masa üstü) önemli değildir. Bazen desen baze kabartma bazen ise işleme olarak iç mekanda yerini alır. Böylelikle iç mekan doğadaki ögeler ile bezenerek iç mimari tasarımda görsel uyumu yakalıyor.

Yüksek, süslü tavanı, büyük avizesi ve desenli halısıyla şık oturma odası, üst düzey bir mimarın tarzını yansıtıyor. Çizgili kanepeler, uzun pencerelerin yakınındaki ahşap bir masanın iki yanında yer alıyor. Açık renk duvarlar ve dekoratif vurgular, lüks bir villa tasarımını anımsatan aydınlık, havadar bir atmosfer yaratıyor.
İki sedir, dekoratif yastıklar ve ahşap bir kapının bulunduğu rahat bir oda, çevrimiçi bir iç mimardan ilham alıyor. İki çerçeveli sanat eseri ve desenli halılar ambiyansı geliştirirken, küçük açık mavi bir tabure, şık bir villayı anımsatan bu tasarıma bir miktar çekicilik katıyor.

İRAN HALILARI

İç mimarlık için halılar önemli bir yerdedir. Mekanı hissetmek ve dokunarak deneyimlemek için halılara ihtiyaç duyarız. Nitekim İran iç mimarisinde halı önemli bir husutur. İran’ın ana gururu her zaman halı olmuştur. Ne de olsa İran halının doğum yeridir ve bugün bile bu ülkede halı üretimi oldukça gelişmiştir. Rengarenk, doğa motifli, geometrik desenli envai çeşit halıları ile çeşitli mekanlarda iç mimari dekorasyon çeşitlenmiştir. Salon iç mimarisi, oturma odası iç mimarisi, yatak odası iç mimarisi gibi farklı mekanlarda büyük önem taşımıştır.

Vintage mobilyaların modern zarafetle buluştuğu, süslü bir halı ve çerçeveli sanat eserleriyle zenginleştirilmiş bir odaya adım atın. Kemerli pencereler ışığın içeri akmasını sağlayarak, incelikle düzenlenmiş bir iç mimar tasarımının zarafetini yansıtan davetkar bir alan yaratır.

Düzgün tasarlanmış bir İran iç mekanı size her zaman rahatlamayı hatırlatmalıdır, bu nedenle lüks malzemeler ve çok parlak aksesuarlar burada yersizdir. İç mekanda uyum, huzur, rahatlama içerir. Bu sade, sıcak ve rahat bir iç mekandır. Doğa renkleri, floral desenler, organik formların kullanımı yeterlidir. İhtişamlı mekanlardan çok samimi ve rahat mekanlar odak noktadır.

Şimdi iç mekan renk seçimi nasıl yapılırı öğrenmeye ne dersin?

“İç Mekan Renk Seçimi Nasıl Yapılır?” yazısı için tıklayınız

2022 yılınız en iyi 8 renk palet uygulamasını incelemek istersen bu yazıya bir göz atabilirsin

Bir yanıt yazın